loader image
Coabitare și co-fabricare, Coabitare și co-fabricare – relația dintre oameni și tehnologie

Formular de Contact

Coabitare și co-fabricare, Coabitare și co-fabricare – relația dintre oameni și tehnologie

Formular de Contact

Coabitare și co-fabricare – relația dintre oameni și tehnologie

Coabitare și co-fabricare, Coabitare și co-fabricare – relația dintre oameni și tehnologie
Sticlă imprimată 3D cu ajutorul Imprimantei G3DP

Evoluția tehnologiei implică și evoluția noastră ca oameni. Încă nu știm să spunem dacă noi ne adaptam în funcție de tehnologie sau tehnologia avansează pe masură ce curiozitatea noastră crește. Probabil ambele, dar ce putem spune despre oamenii care refuză să meargă în același sens cu tehnologia? Generația noastră s-a trezit în punctul de tranziție dintre sfârsitul entuziasmului tehnologic apărut în secolul trecut și începerea procesului de conștientizare cu privire la contribuțiile distructive pe care tehnologia le-a adus. Deși aceasta a pus bazele erei vitezei, conexiunea dintre oameni și natura riscă sa fie tot mai slabă.

Despre 3D Printing si Neri Oxman

“Mama natura este acum copilul de care trebuie sa avem grija”  spune Neri Oxman. Într-un episod din documentarul Abstract – The Art of Design, de pe Netflix ea ridica un semnal de alarma cu privire la viitorul nostru. Îngrijorarea ei vine odată cu condițiile actuale în care tehnologia este exploatată. Neri Oxman este un designer americano-israelian și profesor la MIT Media Lab, unde conduce grupul de cercetare Mediated Matter. Este cunoscută pentru arta și arhitectura care combină designul, biologia, calculul și ingineria materialelor. Oxman caută soluții alternative menite sa protejeze natura prin crearea unei relații sănătoase de coabitare și co-fabricare

Pe parcursul celor 45 de minute de documentar, am văzut ca laboratorul de cercetare Mediated Matter este echipat în mare parte cu imprimante 3D. În 2015, aceștia au  dezvoltat G3DP, prima imprimantă 3D pentru sticlă optică transparentă. Aici sticla topită este turnată în fluxuri fine și răcită într-o cameră de recoacere. Se obține o precizie adecvată pentru artă și produse de consum, și o rezistența a sticlei potrivită pentru elementele arhitecturale. Tehnicile de imprimare 3D sunt dezvoltate de echipa Mediated Matter prin intermediul unor proiecte.  Exemple de proiecte ar fi o imprimantă prototip cu un braț robot, care ar face posibila construirea unei structuri înalte de 8 metri în jurul său. Sau o imprimantă cu întărire rapidă, care face obiecte independente fără structuri de sprijin.

Acestea ar fi cateva ramuri din întreg copacul care are la baza imprimarea 3D. Acum interesul este de a produce orice, fără a distruge planeta care ne este casă. Cu timpul această tehnologie va deveni accesibilă pentru toata lumea, iar o imprimantă 3D va sta pe biroul nostru, precum stau telefoanele acum. Neri Oxman este exemplul perfect de om care dorește și aduce schimbarea în lume. Cercetarile ei sunt proiectate în viitor, ceea ce înseamnă că în curând cu toții vom putea accesa aceasta tehnologie.

Ce trebuie sa facem?

Acum ca ni s-a dat jucaria, este timpul să decidem ce vrem sa facem cu ea. Vrem să-i facem haine noi și să o prezentăm lumii sau o distrugem în bucăți și să așteptăm alta în schimb? Printarea 3D nu înseamnă  doar accesorii de care avem nevoie. Ea poate fi cheia prin care oamenii se pot distinge prin expunerea, atat a intelectului, cât și a talentului.