Trotinetele electrice au impartit lumea in doua in jurul anului 2014 cand acest mijloc de transport personal a devenit accesibil pentru publicul larg. Pe de-o parte se afla cei care sunt impotriva acestui nou mijloc de mobilitate si pe cealalta parte se afla cei care sunt sustinatori aprigi. In ambele parti se afla deopotriva oameni care utilizeaza acest mijloc de transport si oameni care nu o fac din considerente diverse.
Se discuta in mai multe tari, de mai multi ani, despre reglementarea lor si ce putem observa este faptul ca multiplele decizii de a le interzice, care au venit din partea policienilor, au venit pe un fond de lipsa de efort in a pregati infrastructura si cetatenii pentru ecourile unui viitor care ne bate la usa.
Fiecare avans tehnologic dintr-un domeniu va simplifica considerabil anumite parti si procese din domeniile conexe. Nu ne mai permitem sa ne lasam surprinsi de viteza cu care evolueaza lucrurile sau de usurinta cu care generatiile tinere integreaza in vietile lor fiecare noua descoperire.
Valul de hate pe care l-au luat detinatorii de trotinete electrice din Romania este similar cu alte valuri de hate pe care alte persoane/initiative/organizatii l-au primit cand s-au pozitionat de partea schimbarii. Exista multe tipuri de persoane care nu respecta regulile de circulatie, inclusiv pietoni sau soferi ale mijloacelor de transport in comun insa aceste exceptii care se pun atat pe sine cat si traficul in pericol nu pot fi extinse la intreaga comunitate de detinatori de trotinete electrice.
Societatea uita ca schimbarea nu inseamna sa lasi tot ce a fost in trecut in urma, ca si cum totul a fost negativ. Schimbarea inseamna sa adaptezi mijloacele de conservare pe care deja le folosesti asupra anumitor parti din societate si sa trasezi altele pentru noile nevoi contemporane.
Trotinetele electrice, sau e-scooters, cum sunt numite de catre industrie, sunt o alternativa mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator in ceea ce priveste mijloacele personale de transport si exista un numar considerabil de cetateni care detin atat autoturisme cat si trotinete electrice, alternand intre ele in functie de necesitate.
Nici nu se poate vorbi la noi in tara despre renuntarea totala la autoturismul personal, in special nu pentru oamenii care desfasoara anumite tipuri de activitati, insa putem observa o crestere a dorintei de a gasi aceste alternative chiar daca trotineta electrica nu este pentru toata lumea.
Avansarea dezvoltarii atat partilor hardware cat si software va genera aparitia multor tipuri diferite de mijloace de transport personale si ar trebui sa ne pregatim pentru 10 ani de schimbari majore atat la nivel de legi, asigurari, siguranta proprie, drepturi de folosire dar si infrastructura.
In Romania, autoritatile ar trebui sa gaseasca o metoda de a fi si de partea celor care doresc sa se foloseasca in continuare de acest mijloc de transport personal, in primul rand prin a-i incuraja pe detinatori sa folosesca accesorii de protectie atunci cand sunt angajati intr-o cursa pe trotineta electrica.
Daca ne raportam la calitatea si aria de acoperire a pistelor pentru biciclete si trotinete de la noi din tara, spre deosebire de alte orase, Bucurestiul sta foarte post. Orasul ar trebui sa vina in intampinarea necesitatilor cetatilor acestuia pe masura ce acestea apar nu cand ele devin problema pentru infrastructura sau dezvoltare urbana.