Trotineta electrica este un vehicul compact pentru deplasari pe distanta scurta, adecvat pentru zone urbane sau domenii de activitate care necesita trasee multiple de-a lungul zilei in cadrul suprafetelor in care cladirile, deppozitele sau anexele au fost construite.
Este usor de condus si de controlat, iar datorita cadrului pliabil, il poti depozita sau cara cu tine oriunde. Desi sunt relativ noi pe piata din Romania, ele vor avea o sedere prelungita in transportul urban datorita amprentei extrem de reduse pe care o lasa asupra mediului inconjurator.
Daca ai decis sa vezi traficul si din alta perspectiva sau chiar propriul oras prin intermediul plimbarilor de weekend, este foarte improtant sa pleci cu intentie clara inainte sa fii expus ca cumparator tuturor modelelor de pe piata, asa ca am facut o lista cu cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa-ti achizitionezi o trotineta electrica.
UTILIZARE
Prima data, gandeste-te cat de des urmeaza sa utilizezi trotineta electrica. Ai nevoie de un transport fiabil la locul de munca sau la scoala sau vrei un scooter pentru trick-uri si excursii ocazionale? Capacitatea bateriei alaturi de cea a motorului iti vor da cele mai multe detalii despre scopul pentru care a fost construita trotineta respectiva.
CADRU
Limita de greutate este data de cat de robust este cadrul trotinetei. Majoritatea trotinetelor electrice pot transporta greutatea unui adult insa nu toate pot face acest lucru pentru o perioada indelungata. Cele mai multe trotinete au cadre pliabile iar durata plierii acestora depinde de greutatea cadrului si de materialul din care acesta a fost construit.
AUTONOMIE
Unul din factorii importanti in selectarea unui scooter electric este intervalul maxim pentru un ciclu de baterii. Chiar daca modelele arata la fel, nu au aceeasi capacitate si sunt diferentiate prin serie si nume. Unele branduri isi prezinta autonomia in kilometri, altele in minute, unele le mentioneaza pe ambele astfel incat decizia sa poata fi luata mai greu sau mai usor de catre client. Desigur, cea mai lunga autonomie este oferita de modelele mai scumpe, cu baterii de inalta calitate, insa cu o greutate pe masura.
BATERIE
Capacitatea bateriei este strans legata de intervalul maxim al trotinetei electrice. Intervalul maxim al unei trotinete este intre 40 minute si cateva ore, in functie de model si de felul in care este utilizat acesta. Cu toate acestea, capacitatea bateriei depinde si de terenul pe care se circula si stilul in care utilizatorul foloseste mijlocul de transport.
DIRECTIE SI VITEZA
Cele mai multe trotinete electrice pot accelera si inceti prin trepte de viteza aflate pe ghidon insa exista si scootere electrice cu sistem giroscopic special care permite directionarea acestuia prin impingerea inainte a ghidonului sau tragerea sa inapoi inspre corp pentru a evita franarea brusca.
Numarul de viteze disponibile difera de la model la model insa modul prin care viteza este ajustata ramane acelasi. Trotinetele electrice cu optiuni multiple de viteza pot fi utilizate atat de catre copii cat si de adolescenti sau adulti.
SISTEM DE FRANRE
In cazul trotinetelor cu sistem giroscopic, franarea se face prin tragerea ghidonului catre utilizator insa majoritatea trotinetelor au o frana de picior pe aparatoarea de noroi din spate, frana ce va permite sa opriti imediat scooter-ul electric. Exista si modele cu frane electrice sau frane clasice pe spate cu tambur sau disc de frana, pentru cei mai nostalgici.
ROTI
Exista doua tipuri de roti utilizate deobicei pentru trotinele electrice: gonflabile sau pline. Unele modele de trotinete de pe piata au roata din fata gonflabila si cea din spate plina. Rotile pline sunt fabricate din material durabil, astfel incat nu exista pericolul ca acestea sa fie perforate iar rotile gonflabile sunt cele care se adapteaza la drum si absorb socurile cauzate de terenul neuniform.
Pentru diminuarea impactului cu terenul, exista modele cu amortizor pe roata din fata sau din spate iar dimensiunea acestora trebuie aleasa in functie de terenul pe care se va circula.
MOTOR
Bateria unui scooter electric este conectata la o placa de baza (controller). Cu cat motorul este mai puternic, cu atat experienta de condus este imbunatatita acolo unde si carosabilul ajuta. Puterea unui motor variaza intre 250 W si 1000 W. Pentru persoanele cu o greutate mai mare sau pentru cei care locuiesc in orase cu zone multiple de panta, motoarele cu putere mai mare sunt recomandate.