CE ESTE IMPRIMAREA 3D

Imprimarea 3D este o tehnica de prelucrare contemporana prin intermediul careia rezulta un obiect solid si tridimensional. Fascinatia fata de aceasta tehnologie vine din faptul ca un obiect realizat in format digital poate fi transpus cu usurinta in realitate.

Faptul ca imprimantele 3D permit designerilor sa produca intr-un timp mult mai scurt un prototip scurteaza si timpul de testare si remodelare acolo unde este necesar. De la forme si obiecte simple la  piese si accesorii complexe, efectuarea procesului de printare 3D se face sub control computerizat.

CUM ESTE UTILIZATA IMPRIMAREA 3D IN ROMANIA

In Romania, imprimarea prin extrudare (FDM) este metoda cea mai comuna folosita de catre amatori si profesionisti deopotriva desi nu exista producatori de filamente. 

In perioada starii de urgenta, au fost vandute stocuri intregi de PLA dar si aparatura de printare 3D alaturi de alte accesorii sau materiale destinate imprimarii 3D. Aparent, nu toata lumea s-a indreptat spre a face cel mai reusit banana bread, ci exista si un numar mare de oameni care au imbratisat cultura DIY (Do-it-yourself) prin adoptarea tehnologiilor moderne. 

Daca aruncam o privire catre initiativele aparute in timpul starii de urgenta, putem observa ca imaginatia oamenilor a prins viata datorita accesului la aeasta tehnologie. Multe viziuni au trecut rapid printr-un punct de prototipare si multe idei au prins viata odata ce publicul a inceput sa observe beneficiile utilizarii acestei tehnologii moderne. 

Intram intr-o era anti-consumerism care va pregati noi mijloace de dezvoltare economica pentru producatorii mici si mijlocii iar accesul la tehnologii hardware si software va fi elementul care va diferentia unele business-uri de altele. 

A construi, a modifica sau a repara fara ajutorul direct al profesionitilor nu sunt activitati pe care indivizii le aleg fara o motivatie puternica. Cele mai raspandite motive pentru care oamenii se apuca de DIY sunt urmatoarele: beneficii economice, lipsa disponibilitatii anumitor produse, calitatea redusa a produselor de pe piata, nevoia de personalizare si o serie de beneficii de mindfulness

IMPRIMAREA 3D SI PANDEMIA GLOBALA

Daca pana in prezent exista o oarecare reticenta transformata in curioziate in ceea ce priveste imprimarea 3D, comunitati de pe tot globul si-au unit fortele pentru a printa si distribui produse si accesorii de protectie pentru cei implicati direct in lupta cu Covid-19. 

Faptul ca sistemul medical Italian s-a aflat intr-un colaps este un lucru din care alte natiuni au invatat inainte ca sistemele lor medicale sa sufere probleme similare. Desi declinul a fost rapid, la fel de rapide au fost si solutiile care nu au intarziat sa apara din industrii adiacente. Avand in vedere ca lantul de distributie a unor dispozitive medicale a fost intrerupt subit, un spital din Italia a salvat din pacientii testati pozitiv pentru Covid-19 cu ajutorul unor valve destinate procedurilor de reanimare printate 3d.

VERSATILITATE SI CREATIVITATE PENTRU COMUNITATE

Daca imbinam versatilitatea pe care imprimanta 3D o ofera cu abilitatile speciale ale operatorilor, putem asista la o repozitionare in piata a mai multor industrii, nu doar a printarii 3D. Tot ce nu vom putea obtine de la furnizorii obisnuiti: valve pentru dispozitive medicale, echipamente de protectie sau chiar masti, vom produce intern acolo unde exista deja tehnologiile mentionate.

Dispozitivele si obiectele printate 3D pot salva atat comunitati restranse cat si extinse nu doar in cazuri extreme. Ne aflam intr-o perioada in care ceea ce era considerat alternativa inainte va deveni norma spre construirea unui viitor mai bun. 

Romania se afla de cativa ani cu picioarele in aceasta tehnologie insa un context nefavorabil global de acest tip va atrage atentia autoritatilor spre a facilita mult mai usor dezvoltarea noilor tehnologii pe teritoriul tarii noastre.

Lasa un Comentariu

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy